Pe 15 octombrie, Valul global de Lumină marchează o zi de comemorare și de conștientizare a pierderii sarcinilor și bebelușilor, care au murit în timpul sarcinii, nașterii sau după naștere.

Global Wave of Light sau  Valul Global de Lumină este observat anual pe 15 octombrie, când începând cu ora 19.00 (ora locală din fiecare țară), sunt aprinse lumânări și lăsate să ardă timp de o oră pentru a marca Ziua Comemorarii și Conștientizării Pierderii sarcinilor și bebelusilor.

Prin aprinderea lumânărilor și lăsarea lor să ardă timp de o oră, datorită diferenței de fus orar, se creează un „Val de Lumina” care face înconjurul globului și durează 24 de ore pentru a onora memoria copiilor plecați prea curând dintre noi.

Cum să te implici în Valul global de lumină

 • Aprindeți o lumânare: pe 15 octombrie, la ora locală 19:00, aprinde o lumânare și așeaz-o la o fereastră sau într-un alt loc vizibil, ca simbol al reamintirii.
 • Împărtășește-ți povestea: dacă ai pierdut o sarcină sau un bebeluș, gândește-te să împărtășești povestea ta pentru a oferi confort și sprijin celorlalți care ar putea trece printr-o experiență similară.
 • Participă la evenimente fizice sau virtuale: alătură-te la adunări fizice sau online, servicii de comemorare fizice sau virtuale sau la campanii pe rețelele sociale care se concentrează pe conștientizarea pierderii sarcinii și bebelușilor.
 • Oferă o ureche empatică: Fii acolo pentru prietenii sau cei dragi care au suferit pierderi și arată-ți disponibilitatea să asculți și să oferi sprijin emoțional.
 • Poartă roz și albastru: poartă îmbrăcăminte sau accesorii roz și albastru în această zi pentru a simboliza sarcina și conștientizarea pierderii bebelușilor.
 • Donează pentru organizații de sprijin: contribuie la susținerea unor asociații de caritate și organizații care oferă sprijin, resurse și asistență persoanelor și familiilor afectate de pierderea sarcinii și bebelușilor.

Istoria Valului Global de Lumină în lume și în România

 • Prin anii 1980, părinți și susținători din Statele Unite au inițiat o mișcare pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la călătoria emoțională și adesea tăcută a pierderii sarcinii și morții bebelușilor.
 • În 1988, Senatul USA a votat o rezoluție prin care luna octombrie a fost desemnată Luna de conștientizare a pierderii sarcinii și a bebelușilor
 • În 2001, guvernul american a primit o petiție pentru a declara 15 octombrie o zi natională oficială intitulată Ziua de amintire (comemorare) a pierderii sarcinii și sugarilor.
 • Deși în unele state din lume nu este declarată ca o zi oficială, din 2003 mișcarea a început să aibă o amploare tot mai mare și să ajungă în țări din toate colțurile lumii, ziua fiind marcată prin aprinderea lumânărilor indiferent dacă este declarată oficial la nivel național.
 • Pierderea sarcinii și a sugarilor este o experiență prin care au trecut și trec milioane depersoane și care de-a lungul timpului a fost afectată de tabuuri sociale și culturale de a nu vorbi despre acestă experiență și de a păstra tăcerea. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) militează pentru a susține exprimarea deschisă a acestor experiențe.
 • În 2017, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că au fost 4,1 milioane de decese de sugari care aveau mai puțin de un an. OMS a estimat că anuală sunt 2,6 milioane de bebeluși născuți morti și că între 17% și 22% dintre sarcinile ajung la avort spontan.
 • Un număr tot mai mare de personalități publice internaționale și naționale și-au dezvăluit experiențele personale legate de pierderea sarcinii și moartea bebelușilor. Prin acestea și actrița Bianca Brad.
 • În Romania, evenimentul, s-a organizat pentru prima dată în 2010, la inițiativa Biancăi Brad, care a și fondat Organizația E.M.M.A

Susțin această mișcare globală și națională încă din 2013 prin organizarea la nivel local a unui val de lumină și prin mobilizarea presei pentru a relata despre această zi

Și eu sunt una din milioanele de femei care au experimentat pierderea mai multor sarcini și căreia i s-a spus „treci peste”.

Nu ești singură !

Dacă ești afectată de pierderea unei sarcini sau a unui bebeluș/ nou-născut și ai nevoie de însoțire în procesul tău, scrie-mi la butonul de Cotact de mai jos

15 octombrie – Ziua de conștientizare a pierderii sarcinii și bebelușilor
Etichetat pe:                        

Lasă un răspuns